Uppfödning

Uppfödning

I Sverige föddes den första bearded collie-kullen 1960. På 60-talet fanns endast ett fåtal uppfödare.
I dag har vi många bearded collie-uppfödare utspridda över hela landet.
Beardisen är inte en ras för alla, tvärtom är den med sin rikliga päls och aktiva temperament en ras som är mer krävande än de flesta.
För den som har tid och intresse att ta hand om och aktivera en beardis finns dock inte mycket val – en gång beardis, alltid beardis!

De flesta föredrar att skaffa valp, men kan Du tänka dig en vuxen hund är det en god idé att kontakta klubbens valpförmedlare.
I Sverige har det de senaste 10 åren fötts kring 190 Beardisvalpar per år.
Ta god tid på Dig när Du väljer vilken av dem som ska bli Din kompis och familjemedlem de närmaste 12-15 åren.
Val av uppfödare och valp är ett av de viktigaste besluten i ditt hundägande.
När det gäller uppfödare är det viktigt att välja en som Du har förtroende för och som gärna delar med sig av råd och stöd.
Vad värderar Du hos en hund? Sök efter en valp vars föräldrar besitter de egenskaperna, och helst har dem dokumenterade, vare sig det gäller exteriör, temperament, arbetsegenskaper och/eller hälsa.
Valpar är alltid oemotståndliga, därför är det en god idé att koncentrera sig på de vuxna släktingarna eftersom de ger en god indikation av hur de individuella valparna kan komma att utvecklas.

Det finns mycket information att finna om rasen bearded collie – utställningar och prov att besöka, böcker att läsa, information på nätet inte minst på Facebook.
Ju mer information och kunskap man har desto större är möjligheterna för ett lyckat hundägande.