Om Agility

Om Agility

Agilityn blev en officiell sport i Sverige 1987 och har sedan dess ökat stadigt i popularitet.
Bearded bCollien satte sin prägel redan på det första Agility-SM:et i Sverige, där en beardis tog brons individuellt. En ingick i guldlaget samt ett lag med enbart beardisar kom på 4:e plats.
Sedan dess har många duktiga agilityekipage synts i ringarna och fem bearded collies ståtar med titeln Agilitychampion.
Beardisen är snabb och rörlig både fysiskt och mentalt så agilityns fart och fläkt passar rasen utmärkt.
Medan vissa hundar måste uppmuntras för att få upp tempot är det ofta tvärtom med beardisen – den höga stämningen i och utanför ringen smittar av sig och det är lätt hänt att en bearded collie i sin förtjusning blir för ‘tänd’ och slarvar med hindrena.
En god grundlydnad är därför nödvändig, samt en sansad och metodisk träning där man inte tillåter hunden att bara ha roligt och fara kring banan i högsta möjliga fart utan lugnt tränar ett hinder i taget.
Agilityträning är krävande för hundens kropp, med speciellt stor belastning på lederna. Det är därför viktigt att hunden är i god kondition. Man bör också höft- och armbågsledsröntga sin hund innan man på allvar börjar träningen.
Sedan ett antal år tillbaks har SBC ett årligt Agilitymästerskap, som brukar anordnas i samband med Familjehelgen.

Svenska Brukshundklubben har ansvaret för de officiella tävlingarna men den som vill träna agility kontaktar enklast Sveriges Hundungdom eller närmaste lokala brukshundklubb för information om kommande kurser.

Text: Charlotte Laning