Om Utställning

Om Utställning

Image

Utställning är den största sporten inom rasen, inte bara i Sverige utan i hela världen och beardisen är en förhållandevis vanlig syn kring ringarna. Grundidén med att hålla utställningar är att utvärdera uppfödarnas avelsresultat.

Till skillnad från i vissa andra länder bedömer man alltså inte hundarna i egenskap av blivande avelshundar, utan man bedömer resultatet av redan utfört avelsarbete – en hårfin men viktig skillnad!

Utställningar är också en viktig mötesplats för uppfödare och andra rasentusiaster, man får en chans att se varandras hundar och diskutera sin ras.
Till sist har utställningarna allt mer blivit en mer eller mindre glamorös tävlingsform, en sport och ett nöje för hundintresserade i alla åldrar.

Det finns officiella utställningar för alla raser som anordnas av Svenska Kennelklubben, samt specialutställningar som anordnas av SBC, enbart för bearded collies. Specialutställningarna samt de större SKK-utställningarna är mycket prestigefyllda och det är extra roligt om ens hund får framskjutna placeringar på dessa stora evenemang. SBC anordnar fyra stycken specialer per år.

Att visa en hund till sin fördel är inte så lätt som det ser ut, så för den som vill prova på utställning är det en god idé att börja med på någon form av ringträning.
Man kan också anmäla sin hund på några inofficiella utställningar för att få lite träning.
Hunden måste vara välskött och i god kondition och för en pälshund inkluderar det naturligtvis god pälsvård.

Många tränar och sköter sin hund och visar den väl men det vill sig kanske ändå inte riktigt.
Till slut får man kanske inse att den egna hunden inte är någon stjärna i ringen – hur det än är så är de riktiga stjärnorna inte särskilt många.
Ge hunden en kram oavsett hur Ni lyckas i ringen.
En rolig dag är i beardisens ögon alltid en lyckad dag!

Utställning handlar inte bara om att vinna, gemenskap är också en viktig del.