Vallningsmästare 2011

Menu
 

SBCs Klubbtävling i fårvallning 2011

27-28 augusti på Mårtensby Gård, Almunge

 

Så har då årets begivenhet för oss vallningsintresserade gått av stapeln, vår årliga tävling Denna gång hos Ewa Myrbrink på Mårtensby i hjärtat av Uppland.

Innan det var dags för tävling användes lördagen till träning för tävlingsekipagen. Det var dels träning för Ewa i en större hage och för Leffan på tävlingsbanan. Dagen innehöll också ett lydnadsprov, där hundarna skulle visa att de var talbara med får i närheten.

När alla hade tränat tills de stapplade in i huset, blev det dags för en härlig middag. Astrid hade fixat en finfin kycklinggryta, följt av äppelpaj och sedan en smarrig kaka som jag inte kan beskriva. Men god var den. I samband med efterrätten företogs ett av de viktigaste momenten- lottningen! Vem skulle dra ”spiken” och få allas blickar på sig? Jo, Ina, som helt iskallt konstaterade att hon skulle starta först i båda klasserna. Föga anade alla andra att Ina bara hade en tanke i huvudet – ETTA!

Efter mer eller mindre tidigt sänggående stundade sedan söndagen – tävlingsdagen!

I år blev det tråkigt nog ingen Intermediateklass, då en av de två hundar som var anmälda (min egen Dessie) blev sjuk veckorna innan tävling. Astrid, som då blev ensam, valde att istället starta öppna Startedklassen. Den öppna Started-klassen samlade 9 deltagare, varav 6 var berättigade att tävla om ”vinnare av Started”, men fina vandringspriser. Övriga tre har tidigare vunnit och då får man tävla men i Öppen klass.

Ina och Colin inledde med en fin runda. Därefter flöt allt på, för de flesta med bra kontroll. Fåren var snälla och lugna.

Som nummer fem startade Bosse med Boriz. Bosse har tränat stenhårt och startade också med ett närmast felfritt hämt och hade bra flyt. Så händer det – Bosse snubblar till och ramlar, till synes utan att vi kan skylla på något får, och tar sig åt underbenet. Aj- vad hände! Bosse försöker stappla vidare men måste avbryta och med väldigt ont lämna planen. I skrivandes stund vet jag inte hur allvarlig skadan blev, men vi får hoppas på snar läkning. Det verkar vara farligt för människor att vara med in våra tävlingar, förra året var det ju domaren som blev knockad.

Tävlingen gick vidare och när allt var färdigräknat stod det klart att Inas runda räckt till seger både i Started och i Öppen, så Ina fick senare så mycket priser att vi måste leta upp en låda åt henne att bära hem dem i. Tvåa blev Yvonne med Diddi och trea i Started Jimmy med Ozzy. Trea i Öppna klassen blev Astrid med Cilla.

Så återstor årets nyhet, Nybörjarklass, en variant av Started, där start och avslut är förenklade för att underlätta för dem som inte känner sig riktigt mogna för tävling, men ändå vill känna på hetluften. Två deltagare hade antagit utmaningen. Ina igen med Fly och Lena med Malte. Båda gjorde fina rundor och åter visade sig Ina starkast. Ytterligare en seger och ännu mer priser!

Efter att tävlingsdagen börjat med regn avslutade vi denna fina helg med prisutdelning i strålande solsken. Alla styrde sedan kosan hemåt, trötta men med tankar på hur kul vi ska ha det och hur bra vi ska ha tränat nästa år!

Tack till alla som gjort detta möjligt, kanske allra mest till Astrid som förutom allt förarbete såg till att vi var mätta under helgen.

/Helene

Domare: Leif Johansson (LJ) och Gunilla Cassel (GC)

NOVISKLASS, Started klass enligt AKC Herding, bana A (totalpoäng = 100)
Siffra inom parentes anger placering i novisklass, utan parentes är placering i öppen klass

 

Hund Förare LJ GC Medel
1 (1) ”Colin”, Beastly’s Nat of Campbell Ina Michael 80 84 82
2 (2) ”Diddi”, Alistair’s Extra Yvonne Sundberg 78 83 80,5
3 ”Cilla”, Vallarens Perla Pensé Astrid Westman 75 85,5 80,25
4 ”Pinot”, Alvskogens Shine A Light Christina Andersson 73 86 79,5
5 (3) ”Ozzy”, Skarnbro’s Lord of Lochinver Jimmy Östman 67 68 67,5
6 (4) ”Noah”, Alvskogens No Limit Christina Andersson 63 68 65,5
”Stina”, Vallarens Ulrika Astrid Westman bröt
”Boriz”, Hairdog’s Zchool Boy Bosse Hellsten bröt
”Clara”, Boomtown Droplet Anna Singstedt bröt

NYBÖRJARKLASS (totalpoäng = 75)
 

Hund Förare LJ GC Medel
1 ”Fly”, Ovenslope Cinderella Ina Michael 48 53 50,5
2 ”Malte”, Svassas Born Wild Lena Kjellberg 42 43 42,5

2011 – vinnarna i Novisklass (Started)

Från vänster:

Alistair’s Extra ”Diddi” & Yvonne Sundberg – andra plats

Beastly’s Nat of Campbell ”Colin” & Ina Michael – första plats

Skarnbro’s Lord of Lochinver ”Ozzy” & Jimmy Östman – tredje plats

 

2011 – vinnarna i Novisklass (Started), öppen klass

Från vänster:

Alistair’s Extra ”Diddi” & Yvonne Sundberg – andra plats

Beastly’s Nat of Campbell ”Colin” & Ina Michael – första plats

Vallarens Perla Pensé ”Cilla” & Astrid Westman – tredje plats

2011 – vinnarna i Nybörjarklass

Från vänster:

Ovenslope Cinderella ”Fly” & Ina Michael – första plats

Svassas Bordn Wild ”Malte” & Lena Kjellberg – andra plats