Vallningsmästare 2010

Menu
 

SBC:s KLUBBTÄVLING I FÅRVALLNING 2010

 

Så var det återigen dags för vår årliga fårvallningstävling. Egentligen började det hela några veckor innan då några av oss åkte ut till Lisbeth Cederberg på Färingsö för att bygga staket, bana samt valla lite på fåren så att de fick vänja sig vid våra håriga vänner. Jag tror att vi alla blev experter på att omvandla amerikanska feet till svenska meter i huvudet den dagen…
När tävlingshelgen kom kom även regnet och blåsten. Vi hedrades i år av några av våra Finska vänner som kom över sjön för att ge oss en match i hagen. På Lördagen tränades det och kändes på hur fåren betedde sig för fullt av både våra finska vänner och några av de svenska ekipagen. Eftermiddagen vigdes åt vallanlagstest. Tretton hundar skulle testas och om någon av dem brukar tveka inför att blöta ner tassarna så var det ingen som visade det då. Fållan förvandlades snabbt till lervälling och de sista hundarna som gick in visade prov på både vallinstinkt och förmågan att hålla sig på tassarna i rejält hal fålla. En stor eloge till Lisbeth som testade alla hundar och dessutom gav oss det glädjande beskedet att alla hundar blivit godkända! Hundarna var från flera olika uppfödare och linjer vilket är glädjande att se. Instinkten finns kvar hos många av våra beardisar.

Lördagen avslutades med en härlig middag som efter strömavbrott och lite snabba ändringar av tillagningsplats smakade utmärkt. Tina Bengtsson som gjorde middagen möjlig bjöd på farligt god ”falsk tosca” till kaffet.
På Söndagen möttes vi för första gången av en veterinär som skulle besikta både får och hundar innan tävlingen. Detta var bara trevligt då alla hundar blev glada över chansen att få charma en till människa genom att hälsa på sann beardismanér samt springa en liten bit. Besiktningen var snabbt avklarad och vi kunde gå banvandringen för stardedklassen. Vår domare Shania Longyard besvarade alla frågor samtidigt som en Kelpie fick vara föråkare och visa hur de tog sig an banan. Det var tretton starter i startedklassen, efter bara fem starter hände tyvärr något mycket tråkigt. Vår domare hamnade i vägen för ett får som bestämt sig för att springa tillbaka till den större fårflocken. Shania fick åka ambulans till sjukhuset då hon olyckligt föll och slog i huvudet. Efter några dagar var hon på benen igen och mår enligt uppgift bra. Tina följde med som stöd och i hennes ställe hoppade Charlotte och Björn in i köket och började steka hamburgare och varmkorv. Medan lunchen pågick trollades en ny domare fram, Leif Johansson som kunde komma trots kort varsel var mycket välkommen. Då vi fick två domare i startedklassen fick de som fick högst poäng för vardera domare gå en till runda. Vi var alla nöjda med detta upplägg och det är förklaringen till att vi fick två som delar på tredjeplatsen.

Vi Gratulerar 2010 års vinnare i SBC’s klubbtävling i vallning

Farmarens Word to the Wise — förare Calle Borgström

 Från vänster:

Windtails Ardesia – andra plats -förare Helene Wikander

Farmarens Word to the Wise – första plats – förare Calle Borgström (ej med på bilden)

Alvskogens Shine a Light -tredje plats -förare Christina Andersson

Resultat Intermediate: 3 startande

Fullständig resultatlista

 

1 Farmarens Word to the Wise förare Calle Borgström
2 Windtails Ardesia förare Helene Wikander
3 Alvskogens Shine a Light förare Christina Andersson

 

Från vänster:
Hairdog’s Yes-Yes-Eskil -delad tredje plats – förare Malin Johansson
Boomtown Titania – första plats – förare Eija Kansanaho
Beastly’s Nat of Campbell – andra plats – förare Ina Michaels
Alvskogens Nightwish Girl – delad tredje plats – förare Calle Borgström (ej med på bilden)

Resultat Started: 12 startande

Fullständig resultatlista

 

1 Boomtown Titania förare Eija Kansanaho
2 Beastly’s Nat of Campbell förare Ina Michaels
3 Hairdog’s Yes-Yes-Eskil förare Malin Johansson
3 Alvskogens Nightwish Girl förare Calle Borgström

 

Deltagare och åskådare, 2010 års klubbtävling i fårvallning

Innan start.

Prisbordet.

Intermediate (SM-klass)
Hund Hundens tilltalsnamn Förare Regnr Startordning Slutpoäng TID Domare Placering Kommentarer
Farmarens Word To The Wise Kylie Calle Borgström S26220/2002 2 61 5 min Leif Johansson 1 Bra hämt. Livlig hund.
Windtails Ardesia Dessie Helene Wikander S25066/2004 1 61 8 min Leif Johansson 2 Hunden tappar trycket mot slutet. Annars bra runda.
Alvskogens Shine A Light Pinot Christina Andersson S13777/2005 3 32 >10 min Leif Johansson 3 För dagen ej mogen uppgiften, annars lugn hund.
Started (Novisklass) – deltävling 1
Hund Hundens tilltalsnamn Förare Regnr
Boomtown Titania Ansa Eija Kansanaho FIN17931/08 3 78 Shania Longyard 1 Långa stunder bra djurhantering.
Hairdog’s Yes-Yes-Eskil Eskil Malin Johansson S38821/2007 5 75 4 min Shania Longyard 2 Hittills dagens bästa.
Hairdog’s Zchool Boy Boriz Calle Borgström S57602/2008 4 63 6 min Shania Longyard 3 Ambitiös, energisk. Ej helt styrbar. Lycka till nästa gång.
Jazz Life On Mars Taffy David Reeves FIN51567/05 2 59 5 min Shania Longyard 4 Ömsom vin, ömsom vatten. Bättre lydnad önskvärt.
Jazz Space Oddity Tykki Minna Kellomäki FIN51566/05 1 bröt Shania Longyard För dagen ej mogen uppgiften. Brister i lydnad, jagar mer än vallar. Bättre lycka nästa gång.
Started (Novisklass) – deltävling 2
Hund Hundens tilltalsnamn Förare Regnr
Beastly’s Nat Of Campbell Colin Ina Michael S12609/2007 7 95 4 min Leif Johansson 1 Lugn och bra hund.
Boomtown Droplet Clara Anna Singstedt S27120/2006 13 94 6 min Leif Johansson 2 Dagens bästa djurhantering så här långt. Lugn hund.
Alvskogens Nightwish Girl Tea Calle Borgström S13564/2008 11 88 5 min Leif Johansson 3 Pigg, ngt olydig hund.
Ceetan Bee Swing Tilda David Reeves FIN19839/04 8 86 4 min Leif Johansson 4 Överkommenderad hund.
Boomtown No April Fool Petsu Pertti Kellomäki S27300/99 6 74 6 min Leif Johansson 5 Hunden går lugnt och lydigt.
Vallarens Ulrika Stina Astrid Westman S22929/2008 12 65 9 min Leif Johansson 6 Bra försök, ngt rörigt.
Alvskogens No Limit Noa Christina Andersson S13570/2008 9 62 5 min Leif Johansson 7 Föraren kämpar på. Hunden för dagen ointresserad.
Jazz Hello Spaceboy Svensson Maijaliisa Valkonen FIN51568/05 10 bröt Leif Johansson För dagen ej mogen uppgiften.
Ettan i varje STARTED-deltävling möttes i final och helheten bedömdes.
Boomtown Titania Ansa Eija Kansanaho FIN17931/08 1 5 min Leif Johansson 1 Lugn och fin hund, bra djurhantering.
Beastly’s Nat Of Campbell Colin Ina Michael S12609/2007 2 Leif Johansson 2 Föraren bröt.
Pga en olycka där domaren blev påsprungen av ett får och förd till sjukhus när halva Startedklassen avverkats kom tävlingen av sig. En reservdomare hittades och det beslöts att Startedklass skulle delas upp i två deltävlingar, med de olika domarna. Vinnaren i varje deltävling fick sedan gå varsin runda till i en final för att avgöra vinnare samt andra plats för årets Startedklass. De som kom tvåa i deltävlingarna fick sedan dela på tredje plats. Därefter gjordes ingen placering annat än inom deltävlingen eftersom poängen ej är jämförbara mellan olika domare.