Vallningsmästare 2009

Menu Resultat från Vallningsmästerskapet 2009

Ekebergs Gård i Blekinge domare Calle Borgström.

Vi Gratulerar 2009 års Vallningsmästare

Astrid Westman och Vallarens Perla Pensé i mitten av bilden
INTERMEDIATE

Plac Hund Förare Poäng
max 100p
1 Vallarens Perla Pensé Astrid Westman 52 p
2 LPI Alvskogens Shine A Light Christina Andersson 44 p
3 Windtails Ardesia Helene Wikander 30 p

 

Helene och Dessie tävlade utom tävlan i denna klass.

 

De fick samma poäng som Christina och Noa, men hade en snabbare tid.

 

 

STARTED

 

Plac Hund Förare Poäng
max 100p
1 LPI Alvskogens Shine A Light Christina Andersson 83 p
2 Jazz Life On Mars David Reeves 82 p
3 Ceetan Bee Swing David Reeves 78 p
4 Vallarens Ulrika Astrid Westman 77 p
Windtails Ardesia * Helene Wikander 69 p
5 Alvskogens No Limit Christina Andersson 69 p
6 Artisan Ode To Joy Sara Ahlér 67 p
7 Alvskogens Nacho Libre Christina Andersson 66 p
8 Farmarens Word To The Wise Sara Ahlér 64 p
9 Boomtown Dalwhinnie Sara Ahlér 61 p

 

Årets deltagare på vallningsmästerskapet

 

 

 

Astrids ord om årets Vallningsmästerskap

 

 

Rapport från SM i fårvallning för bearded collie 2009

I år gick vallnings SM på Ekebergs Gård i Blekinge den 27 september med Calle Borgström som domare. Tävlingen gick i år efter AKC:s herdingregler med maxpoäng 100 och med anmälda deltagare i två klasser, nämligen startklass och intermediate klass.

Samtliga anmälda hundar och förare hade möjlighet att på fredagen eller lördagen innan själva tävlingen träna på de får som skulle användas i tävlingen. Fåren, vuxna tackor, var ganska svårvallade, dom kunde verkligen ”klistra” fast sej runt föraren och det var svårt att få loss dom. Eller också gick dom emot hundarna och vägrade röra sej. Dessutom var dom experter på att rymma mot staketet där dom andra fåren (deras kompisar) fanns. Det var alltså ett starkt ”drag” och hundarna måste verkligen vara på alerten för att hålla ihop den lilla flocken och få dom med runt banan. Hämtet tränades flitigt eftersom det kan vara ganska svårt att få beardisarna att gå ut i en ordentlig båge åt sidorna och att stanna till bakom fåren. I stället är det ganska vanligt att dom skär in för tidigt och kommer för rakt på fåren. Dom yngre hundarna har ofta svårt för att stanna upp bakom fåren. I stället brukar det vara full fart framåt med fåren till föraren. Håller hundarna för litet avstånd till fåren så får man fåren alldeles inpå sej och har svårt att röra sej. För dom som skulle tävla i intermediate var den största svårigheten fösningen. Vi har tidigare (dock ej 2008) haft lite fösning och nästan enbart drivning på tävlingarna. Det har visat sig svårt att ”träna om” våra äldre hundar till att fösa på avstånd från förarna. Där behövs mycket träning.

På lördagkväll efter middagen var det lottning om startordningen i klasserna. Det är alltid lika spännande. Ingen vill nämligen gå ut som första ekipage. I år var det Christina med Pinot som drog spiken och som skulle starta i intermediate. Calle, som domare, hade bestämt att vi skulle börja med den klassen och låta starklassen gå sist.

Söndagen (tävlingsdagen) inleddes med bangenomgång tillsammans med domaren. Då får man fråga domaren om man är osäker på något. Man går igenom hela banan och domaren talar om vad man skall tänka på, t ex att verkligen gå ut till alla hörn av banan och inte gena, att hålla fåren inne i fållan en viss tid eller vikten av att hunden går sakta in i fållan och tar ut fåren utan att dom blir stressade. Domaren framhåller alltid vikten av god djurhållning. Fåren har inte bett om att få bli vallade, därför skall man visa hänsyn och uppträda lugnt och värdigt. Sedan startade själva tävlingen.

Christina med Pinot gick alltså ut först och jag insåg ganska snart att detta kommer att bli en svår tävling. Det var som sagt detta med fösningen! När fåren inte vill och gör idoga försök att vända och gå tillbaka är det inte så lätt. Men Christina och Pinot stressade inte utan det fick ta den tid som fåren behövde för att inse att det var bäst att gå dit Pinot ville, genom korridorer, grindar och fållan och till sist fålla ut. Och så var det klart.

Helene och Dessie gick ut som nummer två. Tyvärr såg jag inte så mycket av deras runda eftersom jag alltid luftar Cilla strax innan vi skall in. Man får nämligen poängavdrag om hunden gör ifrån sej på banan. Man får också poängavdrag om man går in på banan med kopplad hund. Det är mycket man skall tänka på för att undvika dom där onödiga poängavdragen.

För Cilla och mej gick det inte heller så bra med fösningen. Däremot är hon faktiskt riktigt bra på fållan och går fint och lugnt in för att ta ut dom. Det är inte så mycket man kommer ihåg efteråt när man kommit runt banan, det känns mest som en lättnad att det gick vägen.

I denna klass var det tydligt att just fösningen var det stora problemet. När man inte får till det så är det lika bra att i stället hjälpa hunden och gå före eller bredvid. Det blir poängavdrag och mycket poängavdrag, men man får också poängavdrag för varje gång som fåren vänder och går tillbaka. Så då får man välja mellan pest eller kolera. Grindar och fålla var inga större problem.

Startklassen är betydligt lättare. Banan är densamma för båda klasserna men hämtet är kortare, man driver i stället för föser och fållan är stängd i stället för öppen. Christina hade anmält sin Pinot i båda klasserna, det kan man göra om man inte tidigare vunnit klassen och Pinot gick alldeles utmärkt. Christina tävlade även med sina två unghundar i denna klass så det måste ha varit en jobbig dag för henne. David Reeves från Finland tävlade med två hundar och båda gick mycket bra. Alla deltagare i denna klass klarade av att komma runt banan.

Vid middagen efter tävlingen fick vi så veta resultaten. Det är alltid lika spännande innan alla resultatlistor är sammanräknade och man vet vem som blivit bäst. Gladast var nog jag som blev SM mästare med Cilla i år igen! Tvåa blev Christina med Pinot och trea Helene med Dessie. Christina med Pinot vann startklassen och David blev tvåa och trea med sina hundar. Själv var jag mycket nöjd med min unghund lillStina som blev fyra, endast en poäng efter trean. När alla fått veta sina poäng så var det dags för prisutdelning och vilka fina priser! Tack till alla som så frikostigt skänkt priser! För resultatpoäng se separat resultatlista.

Jag vill särskilt tacka Beate och Calle för ett mycket bra tävlingsupplägg samt för synnerligen GOD OCH RIKLIG MAT! Vilken efterrätt!

Efter alla grattis, fotografering och sedan vi packat in hundar och bagage i bilen så var det dag för tack och farväl. Nu får vi vänta ett år till nästa SM-tävling. Det är bara att träna på. Tänk på avståndet och fösningen.Väl mött nästa år!

Från Astrid med Cilla och lillStina

Tillbaka