Om Lydnad

Om Lydnad

Alla hundar behöver naturligtvis lite lydnadsträning.
Många går valpkurs och lär sin hund att gå i koppel och komma på inkallning, och en del fortsätter med mer avancerad lydnad, kanske med drömmen om ett lydnadschampionat. Över 40 bearded collies har fått titeln Svensk Lydnadschampion sedan den första som var född 1972 och fler lär det bli.
Rätt tränad är beardisen nämligen en utmärkt lydnadshund – intelligent, arbetsvillig och alert.
Beardisen är oftast mycket lättränad i början och det är inte ovanligt att den är ”bäst i klassen” på nybörjarkursen. Men vill man fortsätta längre möter man ofta en del utmaningar.
När beardisen anser att den kan ett visst moment blir den lätt uttråkad. Den är ingen perfektionist och förstår inte vitsen med att träna samma sak om och om igen. En del upplever beardisen som okoncentrerad, den ser sig ofta omkring och kollar in omgivningen istället för att koncentrera sig på sin förare och det aktuella momentet.
Ser man tillbaka på rasens ursprungsarbete som vallhund är det lätt att förstå varför – beardisen arbetade ofta ensam utan förare och att ha ”ögon i nacken”, ta egna initiativ och kunna hålla många djur i schack på en gång var en nödvändighet.
Det är helt meningslöst att bråka med, eller försöka tvinga en beardis. Som förare gäller det istället att vara både smartare och roligare än sin hund och det är inte det lättaste!
Lyckas man med att variera träningen så att man bibehåller sin hunds nyfikenhet och intresse så kan man bli belönad med en härlig lydnadshund som arbetar hårt och utför sina uppgifter med stor glädje.
Ett riktigt bra beardisekipage kan nå mycket höga poäng på lydnadsplanen.

Det finns flera klubbar som ordnar lydnadskurser. Svenska Brukshundklubben har kurser i både lydnad och bruks och finns över hela landet.