Domarpresentation Charlotte Laning Vrethammar- Stockholm

Image

Bearded collie kom in i mitt liv 1971 då min mamma köpte beardistiken Bifrosts Bianca. Jag var 11 år och det var samma år som SBC bildades, då under namnet Bearded Collie Gruppen. Biancas farfar var Bracken Boy of Bothkennar, ett namn som idag klingar närmast uråldrigt. Hon blev stamtik till min mammas kennel Trollflöjten och alla mina hundar idag härstammar från Bianca i en rakt nedstigande tiklinje.

Den första kullen med mitt kennelnamn Old Smuggler’s föddes 1985. Sedan dess har jag fött upp ungefär en kull om året vilket har resulterat i 7 generationer Old Smuggler’s med 26 utställningschampions, 43 godkända vallanlagsprov, 20 godkända karaktärsprov eller genomgångna MH/BPH och ungefär 15 hundar med titlar inom lydnad, bruks, agility eller viltspår. Mellan 1994 och 2009 bodde vi i USA. 1994 gav jag ut boken ”Bearded collie”, den enda bok om rasen på svenska.

Jag har arbetat i SBC:s styrelse i tre omgångar; på 80-talet, 90-talet och nu senast sedan 2010, de senaste åren som ordförande.

Strax före min flyttning tillbaka till Sverige blev jag auktoriserad exteriördomare av Amerikanska Kennelklubben. Jag dömer nu cirka 25 raser och har haft glädjen att döma bearded colliespecialer i Sverige, Norge, USA och Kanada.

Jag ser mycket fram mot att träffa era underbara beardisar i Stockholm i augusti!