Färger

Svart valp
Blå valp
Brun valp
Sand valp

Bearded Collie
föds i 4 grundfärger: svart, blå, brun och sand. Blå och sand är diluterade (utspädda) varianter av svart och brunt

Sand & brun valp
Blå valp

När en valp föds är det oftast lätt att se vilken färg den har – skillnaderna mellan färgerna är stora. När den unga hunden sedan skiftar från valppäls till unghundspäls så ljusnar pälsen ofta, i varierande grad, och det kan då vara svårt att se vilken färg hunden föddes som. Vissa hundar kan till och med se helt vita ut i en period. Vid vuxen ålder börjar pälsen så mörkna igen och så småningom får hunden sin slutgiltiga färg – dessa färger kan variera kraftigt från individ till individ och man vet inte (inte ens som uppfödare) vilken färg/nyans på färgen hunden får som vuxen.

Blå
Blå
Svart
Svart

Dessa färgskiftningar är speciella för Bearded Collien, det är få hundraser som skiftar päls 2 gånger på detta vis. Men hunden är alltid den färg den föds som, även om det är en brun som är väldigt ljus som vuxen är den alltid brun den kan inte bli sand samma gäller alla färger.

Sand
Sand
Brun
Brun

Pigmentet på nosspegel och ögonränder, ja, även på klor och eventuella pigmenteringar i hårbotten följer pälsfärgen. Även ögonfärgen följer pälsfärgen i viss mån, men inte alltid med lika stor åtskillnad som pigmenteringen.
Tantecken (bruna eller ljust bruna tecken) förekommer ibland. Dessa brukar visa sig på kinder, runt ögon, insidan av öron, på benen där det vita möter grundfärgen och under svansfästet. Dessa tantecken ljusnar i regel med åldern och kan ibland vara svåra att se på en vuxen Bearded Collie

Fyra tikar: Blå, brun, sand & svart.
Följ och tagga oss i sociala medier
Klubbens officiella adress

Sekreterare
Specialklubben för bearded collie
c/o Sara Andersson
Färjtorpsvägen 10
433 33 Öjebyn
Tel: 0709-46 68 62

sekreterare@sbc-beardedcollie.com

MEDLEMSKAP OCH INBETALNINGAR

Kassör
Specialklubben för bearded collie
c/o Margareta Toftevall
Östra Långgatan 10
434 41 Kungsbacka
Tel. 0732-603845

kassor@sbc-beardedcollie.com

bankuppgifter

Bankgiro: 5221-6488
SWIFT: SWEDSESS
IBAN: SE1380000810596935329521

Swish: 123 405 82 51